3 tipy, jak aktivněji prožít den

11.01.2014 08:31

Aeskulap, bůh lékařského umění, měl dvě dcery, které měly dar uzdravovat lidi. Panacea celý život hledala zázračný prostředek proti všem nemocem; lidem nabídla, že se o své nemoci nemusí starat; Gigea se snažila vysvětlit lidem, že jejich choroby jsou odrazem jejich života. Abychom byli zdraví, je třeba žít v souladu s přírodou, následovat ji, učit se od ní. Sestry se hádaly, která z nich má pravdu. Jejich cesty se rozešly. Panacea hledá „zázračný elixír“ proti všem nemocem a Gigea učí lidi zásady zdravého života a zdraví.

Onen „zázračný elixír“ existuje. Každý člověk ho zná, nebo alespoň o něm ví. A je jen na každém jednotlivém člověku, jestli a jakým způsobem ho bude užívat.

Pokud se věnujete pěstování rostlinek, ať už v bytě nebo na zahrádce, nebudu muset svůj názor vysvětlovat dlouho. Na jaře koupíte zeminu, nejlépe obohacenou o živiny rostlinám důležité, semínka předpěstujete v květináči a po vzejití rozdělíte do jednotlivých kelímků. Než je dáte do země, pečlivě si přečtete, jak daleko mají být od sebe, jestli potřebují stanoviště na slunci nebo ve stínu, jak často je máte zalévat. A pak se celé léto těchto pokynů držíte. A čím lépe se staráte, tím bohatšími květy, případně bohatší úrodou se vám rostlinky odmění.

Tak vás prosím: buďte sami sobě tou nejmilejší a nejopečovávanější rostlinkou. Jakmile se o sebe začnete starat, bude to vidět na vašem vzhledu a přístupu k životu. A jestliže máte někoho, kdo vám splní každé přání, co vám na očích vidí; i takový člověk bude mít dojem, že vám vlastně nic neschází. Jen vy sami dokážete určit co potřebujete a kdy to potřebujete. (Pokud přibude „od koho to potřebujete“, neváhejte si o to říct. Možná to vaše okolí ze začátku překvapí, nakonec však budete mile překvapeni, jak rádi vám ostatní vyjdou vstříc)

1. Pro méně stresu

Než odejdete z domova, vytvořte si denní plán, který zahrnuje dvě až tři činnosti, které v průběhu dne určitě dokončíte. Nejspíš vás potkají činnosti, které do plánu nebudete mít zahrnuté; přesto dbejte na to, aby váš denní plán byl splněný, než den skončí. Do plánu si také zahrňte po každé hodině 3-4 minuty, kdy se zhluboka nadechnete, vydýchnete a zapřemýšlíte, jak se zrovna cítíte a kdo vaši momentální náladu nejvíce ovlivnil. Samozřejmostí je dělat si poznámky, abyste si večer v klidu mohli projít celý den.

2. Dopřejte si hodně vody

Zajisté mám na mysli dostatečné pití v průběhu dne, je to důležité hlavně pro nervovou a mozkovou tkáň. Mírná dehydratace může způsobit bolesti hlavy, lehkou zmatenost a ztrátu rovnováhy. Naše denní potřeba je zhruba 2,5 litru, z nichž část (asi litr) je obsažena v jídle. Ovoce, zelenina, maso a ryby obsahují 75 – 95 % vody. Oč méně máte těchto potravin, o to více musíte pít.

Nejde však jen o „vnitřní užití“. Vaši aktivitu podpoří i oplachování obličeje, krku, rukou až po předloktí nebo sprcha, kdykoliv si ji můžete dovolit. Dokonce zvuk tekoucí vody má blahodárný uklidňující účinek.

Máte-li možnost zajít do bazénu, využijte ji, ať jste plavec nebo ne. Zastavte se na místě a ponořte se až po krk. Čím víc lidí v bazénu bude, tím lépe pro vás. Každý z těch lidí totiž rozhýbává vodu jinak, a na vás působí vlny na hladině i spodní proudy. Pokuste se vydržet na místě co nejdéle, ať jste stabilní, vyvážení. Než bazén opustíte, dejte si dechové cvičení – hluboký nádech do břicha, výdech do vody. Je až neuvěřitelné, jak tato jednoduchá věc dokáže uklidnit myšlenky, odplavit starosti a připravit na další zátěž.

3. Pravidelný spánek

Pokud se přes den cítíte unavení a nemůžete se věnovat tomu, co byste chtěli nebo potřebovali, je načase udělat něco se svým spánkem. Důležitou roli při rozvoji nespavosti hrají různá onemocnění, užívané léky, způsob života a dokonce i to, co děláme těsně před spaním. Nedívejte se v posteli na televizi, neberte si do ní notebook a neplaťte v ní účty přes internet. Máte-li pobyt v posteli spojený s nepříjemnými činnostmi, hůř se vám usíná a máte méně kvalitní spánek.

Odstraňte z ložnice vše, co tam být nemusí, zavřete dveře od skříní, budík otočte ciferníkem ke zdi. Pořádek podporuje usínání, myšlenky se vám tak snadno nezatoulají k tomu, co je ještě třeba udělat a uklidit...

Pravidelnost v době chození spát a vstávání dodává pocit bezpečí a jistoty. Spaní by měl předcházet vždy stejný „rituál“ - sprcha, čištění zubů, desetiminutové čtení... Rituál napomáhá mozku nastavit se na činnosti, které následují, takže brzy stejný sled událostí sám působí, jako když vám v dětství maminka přečetla pohádku nebo zazpívala. Během týdne, maximálně dvou, se zlepší vaše vnímání a aktivita přes den.

 

Začátek roku míváme spojený s chutí změnit své návyky a zlepšit svůj život. Většina předsevzetí je tak veliká, že brzy přijdeme na to, že jsme si ukousli příliš velké sousto. Přinesla jsem vám pár tipů, které jsou rozsahem menší, jejich zvládnutí je proveditelnější – a pokud to zvládnete, získáte větší sebevědomí na větší změny.

 

Pokud se vám tyto tipy líbí, můžete se brzy těšit na další ochutnávku „elixíru věčného mládí“